KHASIAT DAN KEBAIKAN IKAN KELI
IKAN KELI DAN OMEGASOALAN:
APAKAH PERBEZAAN MINYAK SAYURAN DENGAN MINYAK IKAN?
JAWAPAN;
Minyak ikan mempunyai asid lemak omega-3 yang tinggi yang dating dari sumber Minyak ikan mempunyai asid lemak omega-3 yang tinggi datang dari sumber makanan ikan iaitu "fitoplankton". Asid lemak omega-3 banyak terdapat dalam minyak walnut, plankton marin dan ikan yang berlemak. Komponen utama minyak walnut adalah asid a-linoleik (ALA), sementara asid lemak yang terdapat dalam ikan berlemak dan minyak ikan adalah EPA dan DHA. Manakala minyak sayuran pula kadar asid lemak omega-6 yang tinggi seperti minyak jagung dan minyak soya yang mengandungi asid linoleik (LA) yang banyak. Dalam tubuh manusia ALA ini boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA, walaubagaimanapun, proses penukaran ini kurang berkesan pada bayi dan orang tua.
JAWAPAN;
Minyak ikan mempunyai asid lemak omega-3 yang tinggi yang dating dari sumber Minyak ikan mempunyai asid lemak omega-3 yang tinggi datang dari sumber makanan ikan iaitu "fitoplankton". Asid lemak omega-3 banyak terdapat dalam minyak walnut, plankton marin dan ikan yang berlemak. Komponen utama minyak walnut adalah asid a-linoleik (ALA), sementara asid lemak yang terdapat dalam ikan berlemak dan minyak ikan adalah EPA dan DHA. Manakala minyak sayuran pula kadar asid lemak omega-6 yang tinggi seperti minyak jagung dan minyak soya yang mengandungi asid linoleik (LA) yang banyak. Dalam tubuh manusia ALA ini boleh ditukarkan kepada EPA dan DHA, walaubagaimanapun, proses penukaran ini kurang berkesan pada bayi dan orang tua.
SOALAN:
Apakah Asid Lemak Omega 3?
JAWAPAN;
Apakah Asid Lemak Omega 3?
JAWAPAN;
Terdapat tiga komponen utama asid lemak omega-3 iaitu:-1) Asid O-Linolek (ALA)2) Asid Eicopentaenoik (EPA)3) Asid Dokosoheksonoik (DHA)
Asid lemak terbahagi kepada 2 bahagian iaitu:-1) Tepu (saturated)2) Tidak Tepu (unsaturated)
SOALAN:
apakah Kebaikan Asid Lemak Omega-3 Terhadap Kesihatan Manusia?
JAWAPAN;
apakah Kebaikan Asid Lemak Omega-3 Terhadap Kesihatan Manusia?
JAWAPAN;
Antara kebaikan asid lemak omega-3 (EPA & DHA) kepada kesihatan manusia, selain mengurangkan risiko penyakit barah dan jantung adalah:-
-Meningkatkan tahap penglihatan dan sistem saraf pusat bagi fetus dan bayi
-Memulihkan radang seterusnya mengurangkan risiko artheroskleriosis
-Mengurangkan kadar bengkak pada sendi bagi pesakit rheumatoid arthritis
-Mengurangkan simptom psoriasis (sejenis penyakit kulit yang kronik)
-Mengurangkan kadar kematian bagi pesakit buah pinggang
-Mengurangkan tahap mikroalbuminuria bagi pesakit kencing manis yang bergantung pada insulin
-Meningkatkan fleksibiliti membran dan menggalakkan fungsi biologi
-Melambatkan proses penuaan dan penyakit autoimmum yang berkaitan dengan usia
-Menggalakkan kecerdasan fikiran
SOALAN:
Bagaimana minyak ikan dapat mengurangkan risiko sakit jantung?
JAWAPAN:
Mengurangkan ketidakstabilan denyutan jantung. Dengan itu mengurangkan risiko kematian sakit jantung.
Mengurangkan pembekuan darah, punca utama sakit jantung.
Mengurangkan triglycerides dan kolestrol